אינטליגנציה פואטית
מהי אינטליגנציה פואטית?
אינטליגנציה פואטית היא גישה לפיה אינטליגנציה של כל אדם נגזרת גם מהיכולת הפואטית (יצירת השירה) שלו. אנשים בעלי אינטליגנציה פואטית מפותחת מסוגלים בנקל למקד את רגשותיהם, מחשבותיהם ומאווייהם. היא מסייעת לאנשים לצלול אל התת-מודע ולנסח את התמונות הנגלות להם במיומנות מדויקת וקפדנית תוך שימוש בידע, שפה, מערכת סמלים ומילים.
יתרונות בפיתוח אינטליגנציה פואטית
- קבלת החלטות במצבי אי-וודאות בנקל הן בטווח קצר והן בטווח ארוך
- תפיסות מתקדמות יותר של יצירתיות וחדשנות
- חקירה עצמית מעמיקה של היכולות הקיימות והסמויות שבנו
- חידוד ועיצוב ראיה בהירה וחדה של המציאות
- אמפתיה מפותחת יותר
- חידוד האינטואיציה
- מיקוד רגשי ויכולת ביטוי גבוהה של תחושות פנימיות
- חיבור עמוק יותר לסביבות של האדם: הפנימית, העסקית, החברתית
- העצמת החוסן האישי וחיזוק האני העצמי
במה האינטליגנציה הפואטית שונה מאינטליגנציות אחרות?
בעולם בו אנו חיים ומתפקדים, אנו נחשפים ביום ליותר מלמעלה משלושת אלפים מסרים, דבר שפוגע ביכולות שלנו למקד את החשיבה שלנו ולהעצים את היכולות המנטליות שלנו. הדרך הנכונה ביותר לעשות זאת, היא באמצעות כתיבת שירה. בעוד שאינטליגנציות אחרות כדוגמת האינטליגנציה הרגשית, ששמה דגש על הוויה נוכחית, האינטליגנציה הפואטית משמרת ומפתחת לטווח זמן עתידי מיומנויות חשיבה המעודדות יצירתיות במרחב רב-ממדי.
למי היא מתאימה
שיפור, חיזוק ושמירה על אינטליגנציה פואטית נחוצה מגיל צעיר ברגע בו בני הנוער בונים את אישיותם ומעצבים אותה. כמו כן, היא חיונית מאוד לכל אדם המבקש להטביע חותם במקום עבודתו, בקריירה האישית שלו, בפיתוח קריירה עתידית, ליזמים ולאנשי עסקים המבקשים לחדד את קבלת ההחלטות שלהם ואת רמת היצירתיות והחדשנות.
המשורר שוקי גוטמן הנו הראשון שהגדיר את המושג 'אינטליגנציה פואטית' כתפיסת עולם החיונית להתבונן על העולם הפנימי והחיצוני של אדם דרך צירופי מילים המקבלים משמעות מעבר למילים עצמן.
אבני היסוד של האינטליגנציה הפואטית
אינטליגנציה פואטית מושתתת על חמישה אבני יסוד:
1. משמעות – התהייה על סיבתו ומטרתו של הקיום בכלל, והקיום האנושי בפרט. משמעות היא זו המניעה את האדם לבחירת ייעוד ותכלית לחיים מלאים. חיפוש אחר משמעות החיים הוא במוקד של יצירות רבות, ביניהם "האדם מחפש משמעות" מאת הנוירולוג והפסיכיאטר ויקטור פרנקל. הפואטיקה מאפשרת גילוי אני אותנטי ומי האדם בתוך השיר. קיימת התייחסות לשיר בשלמותו שהוא יותר מסך מילותיו.
2. מודעות עצמית – תשומת לב האדם לרגשותיו, מחשבותיו, ורצונותיו. בתהליך כתיבת שירה, באים לידי ביטוי היבטים מודעים ולא מודעים המאפשרים את העמקת המודעות העצמית. כתוצאה מכך, דיוקן עצמי בשירה מאפשר חיבור לעוצמות ולחולשות והכרה מדויקת בערך העצמי.
3. יכולת אמפטית – היכולת לקלוט ולהבין מצבים נפשיים של הזולת תוך פיתוח רגישות וקרבה כלפי הזולת. קיימת אפשרות "להיות" עם האחר, להבין את המצב אך לא להזדהות. בפואטיקה יכולת זאת מתבטאת בצירופי מילים תוך שימוש באנלוגיות, האנשה, דימויים ומטפורות של העברה בין שני עולמות המאפשרים עיבוד רגשי. ליכולת אמפטית יש השפעה אדירה על פיתוח תקשורת בין-אישית ועל הבנת מערכות יחסים.
4. יצירתיות – תהליך הפקה של רעיון חדש, מקורי ופורץ דרך, נשען על דמיון, יכולת אלתור וגמישות ויש לכך היבטים נוירולוגיים, פילוסופיים ופסיכולוגים. היצירתיות מתפתחת בחלק הימני של המוח ועל מנת לשחרר אותה יש להתאמן על כך. הפואטיקה מאפשרת עולם עשיר ורב-ממדי ועושה שימוש נרחב בדמיון, בצירופי מילים ובלשון ובכך מפתחת את היצירתיות החבויה.
5. אינטואיציה – היכולת לקבל ולפענח מסרים תוך-אישיים ללא חשיבה רצונית ובהארה פתאומית, משמעותית מאוד בתהליך קבלת החלטות בעידן המודרני של אי וודאות, שינויים ואתגרים. השירה מאפשרת לפתח את הידיעה האינטואיטיבית והקול הפנימי על ידי אסוציאציות המהוות בסיס לחלומות ומאפשרות העלאת רעיונות חדשים.